Skip to main content
Evenement aanmelden
Het Raadhuis van Zandvoort | Foto: Zandvoort Inside/ Jelmer Koper

Gemeente Zandvoort uit regio overleg geschopt na stoppen met spreidingswet

By Redactie
Laatste update:

Wethouder Martijn Hendriks is uit het overleg met regiogemeenten gezet. Dit nadat hij samen met het college vorige maand besloot te stoppen met het zoeken naar locaties voor de opvang van asielzoekers. 

In een brief aan de gemeenteraad laat Hendriks dinsdag weten dat dit besluit van de andere gemeenten om die reden is genomen. Aan de regietafel, waar alle gemeenten uit Kennemerland overleg voeren over diverse onderwerpen, schuift Zandvoort niet meer aan als het gaat om de opvang van asielzoekers.

Deze mededeling is bovendien officieel gedeeld met de Commissaris van de Koning van Noord-Holland, Arthur van Dijk (VVD).

Van Dijk deed onlangs een klemmend beroep op gemeenten in zijn provincie om opzoek te gaan naar asielopvang.

Lees ook: Gemeente stopt voorlopig met uitvoeren spreidingswet, zoektocht naar opvanglocaties gestaakt

Opgave

Dat Zandvoort uit de regionale samenwerking is gegooid, betekent overigens niet dat de gemeente geen asielzoekers meer hoeft op te vangen. 94 asielzoekers, daar moet Zandvoort gewoon nog opvang voor regelen, conform de uit de spreidingswet voortvloeiende opvang opgave.

Zandvoort besloot vorige maand, met goedkeuring van een meerderheid in de gemeenteraad, te stoppen met het locatieonderzoek voor de opvang van asielzoekers. Dit besloot wethouder Hendriks en het college nadat de voorgenomen coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB aankondigde de spreidingswet te willen intrekken.

Zolang de wet in werking is moeten gemeenten via de provincies voor 1 november een plan indienen bij de landelijke bewindspersoon.

Deel dit artikel op de socials!

Tip voor de redactie?

redactie@zandvoortinside.nl