Skip to main content
Evenement aanmelden

Hoe duurzaam is de Dutch Grand Prix?

By Redactie
Laatste update:

Hoewel de Zandvoortse gemeenteraad unaniem instemde met de terugkeer van een
Nederlandse Grand Prix binnen de gemeentegrenzen, werden hier wel voorwaarden aan gesteld waar het duurzaamheid betrof. Wat is er door de organisatie zoal gedaan om dit één van de meest duurzame Formule 1 races ter wereld te maken?

Zandvoort Inside maakte een samenvatting.

Elektrisch rijden doen de Formule 1 auto’s (nog) niet, maar er zijn heel veel randzaken aangepast om de Dutch Grand Prix zo duurzaam mogelijk te maken.
De verbouwing van het circuit
Om te beginnen met het het circuit zelf. De baan en de gebouwen eromheen werden grondig aangepakt. VolkerWessels werd de aannemer die deze klus mocht klaren. Zij voorzagen de baan van een nieuwe deklaag met een daartoe speciaal ontwikkeld en duurzaam asfaltmengsel. Het aanleggen van de twee nieuwe kombochten bleek nog een pittige uitdaging. Men moest hiervoor werken met een Dit hebben we gerealiseerd met een zogenaamde gesloten grondbalans, wat betekent dat er voor de bouw van een object geen grond wordt toegevoegd of afgevoerd.

Modulaire en circulaire bouw
Ook bij de bouw van het nieuwe medisch centrum op het circuit heeft men er rekening mee gehouden om dit zo duurzaam mogelijk te doen. Omdat het pand in de fabriek is gemaakt hoefde het slechts op de plaats van bestemming in elkaar te worden gezet. Dit bespaart heel veel bewegingsmomenten. Prefabriceren betekent schoner produceren en minder stikstof uitstoot. Zo hoeven timmermannen, stukadoors, steigerbouwers bijvoorbeeld niet meer stuk voor stuk naar de bouwplaats te rijden voor de bouw van het nieuwe pand.
Ook over het pand van de Dutch Grand Prix Lounge, dat plaats biedt aan 900 bezoekers, is wat leuks te melden. Dit is namelijk een oude strandtent uit het nabijgelegen Bloemendaal aan Zee, dus volledig circulair. Ook gedurende de renovatie van dit pand is rekening gehouden met het milieu. Zo moet de nieuwe isolatie en dubbele beglazing ervoor zorgen dat er gedurende de wintermaanden, want dan is het circuit ook geopend voor andere evenementen, er geen warmte ontsnapt.

Mobiliteitsplan
Tot zover een kleine greep uit de duurzaamheidsacties óp het CM.com circuit, maar hoe is het buiten de baan geregeld tijdens de Grand Prix? Het streven is om 70% van de bezoekers met de trein of de fiets te laten komen, of een combinatie daarvan. En als die bezoekers een drankje willen drinken terwijl zij naar de race kijken, dan dienen zij daarvoor een duurzame beker te kopen. Het is de bedoeling dat deze wordt hergebruikt.

Duurzame versieringen
Ook Stichting Zandvoort Marketing heeft zijn steentje bijgedragen aan het behalen van de duurzaamheidsambitie. Zo zijn de vlaggen en banieren die zij lieten produceren gemaakt van duurzame materialen en dus her te gebruiken. Ook de informatiekrant die in opdracht van de stichting is gedrukt, is bewust gemaakt van gerecycled papier. En zo zullen er ongetwijfeld nog meer duurzame initiatieven zijn, die hier onbenoemd zijn gebleven. Of dit daadwerkelijk de meest duurzame Grand Prix ter wereld gaat worden, moet nog blijken. Maar men is in ieder geval goed op weg.

Foto: Ruud den Boer

Deel dit artikel op de socials!

Tip voor de redactie?

redactie@zandvoortinside.nl