Veel van de panden staan al een tijdje leeg | Foto: Gemeente Zandvoort

Maandag start sloop passagepanden

By Redactie
Door Redactie
Laatste update:

Zeker 30 jaar wordt er al gepraat over de toekomst van het ‘entreegebied’ van Zandvoort. Jarenlang verzuimde de gemeente politiek tot besluitvorming te komen, onder meer over de sloop van de passagepanden. Die zeker de laatste jaren met veel leegstand een sfeerloos visitekaartje werden voor bezoekers en bewoners. Nu, maandag 05 december 2022, wordt de eerste stap gezet in de herontwikkeling van het gebied. De sloop van de panden gaat van start.

 

Aan de Burgemeester Engelbertsstraat worden de panden Passage 2-42 verwijderd. Deze werkzaamheden gaan zeker 2 maanden duren, schat de gemeente in. Huidig verantwoordelijk wethouder Peter Kramer is verheugd over de vooruitgang die nu in gang wordt gezet. “Met deze sloop maken een volgende stap naar de bouw van woningen voor starters in de sociale huur en goedkope koop op deze plek. Zandvoort is daarnaast de enige badplaats met een NS-station aan het strand. Daar hoort een uitnodigende entree bij.”

Nog voor de kerstvakantie worden de panden boven het maaiveld gesloopt. Na de kerstvakantie worden ook de kelders verwijderd. De verwachting is dat de sloopwerkzaamheden ongeveer 2 maanden duren. Er is zeer beperkt asbest aanwezig dat door een gespecialiseerd bedrijf veilig wordt verwijderd. De panden bevinden zich midden tussen andere bebouwing en uiteraard wordt geprobeerd om de overlast tot een minimum te beperken.

Maar het kan helaas gebeuren dat omwonenden wat geluidshinder ervaren, zo waarschuwt de gemeente. In een bewonersbrief staat hoe men bij de sloopaannemer eventuele overlast kunnen melden. Alle werkzaamheden worden uitgevoerd op werkdagen tijdens de normale werktijden. Er worden geen wegen afgesloten of omleidingsroutes ingesteld.

Restaurant Le Grand Prix wordt niet gesloopt. Daarover loopt vanuit de gemeente nog een proces via de rechter.

Een tekening van woningbouw op de plek van de ‘passagepanden’ uit de stedenbouwkundige visie die vorig jaar door de gemeente werd vastgesteld

De sloop van de passagepanden is wel een losstaand onderdeel van de ontwikkeling van de Entree. Er komen nieuwe woningen, het hotel wordt uitgebreid en er komen duidelijke looproutes van en naar het strand. De stedenbouwkundige visie is door de gemeenteraad vastgesteld en hier te vinden.

Badhuisplein
“Vorige week kon ik al de sloop op het Badhuisplein aankondigen en volgende week starten we dan eindelijk ook met de sloop van de passagepanden”, aldus Kramer. Deze week vertrok de laatste bewoner, vrijwel meteen is de voorbereiding voor de sloop van de appartementengebouwen in gang gezet. “Ik ben hier heel blij mee; het heeft veel te lang geduurd.”

Deel dit artikel op de socials!

Tip voor de redactie?

redactie@zandvoortinside.nl

© - Stichting Zandvoort Inside. All rights reserved. Powered by Duijff Media.
© - Stichting Zandvoort Inside. All rights reserved. Powered by Duijff Media.