Skip to main content
Evenement aanmelden

Oppositie struikelt over motie funtaks

By Redactie
Laatste update:

De opening van de raadsvergadering van dinsdag 20 december 2022 werd gedaan door voorzitter David Moolenburgh. Na de vaststelling van de uitgebreide agenda werd een nieuw buitengewoon raadslid geïnstalleerd. Niet een geheel onbekende: Rob de Graaf zal deze functie namens D66 gaan vervullen. Hij was in vorige perioden al raadslid voor de partij.

Vanavond stonden er maarliefst drie ‘moties vreemd’ op de agenda. Dat zijn moties die niet behoren tot een bespreekstuk dat voortkomt uit de commissievergadering. De behandeling van zo’n motie gaat ook anders dan de normale beraadslaging. Vooral de motie over het herbevestigen van het voornemen om een vermakelijkheidsbelasting op F1-tickets door te voeren zorgde voor de nodige discussie. Voordat de raad die behandelde werd een drietal hamerstukken vastgesteld.

Eensgezind

De verordeningen maatschappelijke ondersteuning en leerlingenvervoer werden bij hamerslag bevestigd. Ook de zienswijze bij afvalverwerking bij HVC werd op deze manier aangenomen. D66 had op de laatste nog een stemverklaring dat zij het liever van te voren aanbesteed hadden gezien.

Bij het eerste bespreekpunt op de agenda was er meteen veel eensgezindheid. De coalitiepartijen konden zonder aanvullende vragen akkoord gaan met de december rapportage die voorlag. OPZ bedankte de wethouder nog voor de beantwoording van hun vragen betreffende evenementkast en inrichting gasthuis plein. De partij is verheugd te horen dat de gebruiksfuncties van dit soort plekken binnenkort wordt onderzocht.

Alle oppositie fracties waren bovendien overwegend positief over de rapportage. Echter hadden zij wel duidelijk vragen over het bedrag van ruim 3 miljoen dat overblijft. ‘Zijn er geen mogelijkheden gevonden om dit toch uit te geven?’

De wethouder antwoorden dat de overgebleven gelden vooral een incidentele vorm is. Hij benoemt daarbij de uitdagingen voor de toekomst als argument om behoedzaam uit te geven.

Er volgde geen tweede termijn. Het stuk werd unaniem aangenomen.

Belastingen

Bij het volgende punt werd een amendement aangekondigd. Opgesteld door GroenLinks om de tariefsverhoging voor de legeskosten van gehandicapten parkeren te voorkomen. Deze aanpassing van de belasting- en retributie verordening werd door de gehele raad ondersteund.

Verder hadden partijen als PVV en D66 kritiek op de instandhouding van de verhoging van de afvalstoffenheffing. Die eerste partij gaf aan zo teleurgesteld te zijn niet voor het stuk te stemmen.

Wethouder Bluijs benadrukte dat de hoogte van die heffing relatief laag is. Er wordt in een nota binnenkort meer duidelijk. Hij omarmde verder het stuk van GroenLinks. Dit geamendeerde stuk werd, behoudens PVV, aangenomen.

Funtaks

Tot slot stond er nog een lijst aan moties vreemd te wachten op beraadslaging. Allereerst de VVD-motie, ondersteunt door de hele coalitie plus PVV, die er toe oproept het voornemen om een vermakelijkheidsbelasting op F1-tickets te bevestigen. “We willen de ruis op de lijn die onder meer door de media is ontstaan wegnemen.” Duidelijkheid scheppen, dat is het toverwoord.

Veel kritiek klinkt er over de noodzaak van deze motie. ‘Wij hebben eerst de achterliggende cijfers nodig van de samenwerkingsovereenkomst. Bovendien krijgen we als raad nauwelijks inzicht in de verhoudingen met het circuit’, betoogt Karim El Gebaly (GL).

Maaike Koper (PvdA) benadrukt dat haar standpunt, namelijk voor een vermakelijkheidsbelasting, onveranderd blijft. Maar wat is de achterliggende strategie om toch deze motie in te dienen? D66 verwijst naar het onderzoekende karakter waar het amendement van voorjaar 2021 naar verwijst. ‘Dat onderzoek is nooit uitgevoerd. Kunnen we er overigens nog van op aan dat het circuit een reële partner is?’

Ook ZEE struikelt als oppositie partij en had een zevental punten voorbereid waarom zij niet voor deze motie zijn. Voorop gesteld dat de zij geen voorstander zijn van zo’n vermakelijkheidsretributie. Fractievoorzitter Mirko Gerrits wist niet dat er tijdens deze behandeling geen ruimte was voor een tweede termijn. Daarom kreeg hij een extra kans om alsnog z’n aanvullende inbreng te leveren. De voorzitter stond niet toe om de hele lijst op te lezen.

Belinda Göransson, OPZ, verdedigde zich stevig tegen de kritische vragen. Zij gaf nogmaals aan dat het om een herbevestiging gaat. En sprak het beeld tegen dat volgens haar door berichten de media is ontstaan dat de gemeente ‘geld graaiers’ zouden zijn. Ook verantwoordelijk wethouder Peter Kramer vond dat de motie voor zich sprak. Met 12 voor en 4 tegen werd de motie, zoals verwacht, aangenomen.

Ondersteuning

Vervolgens werd de CDA-motie, breed gedragen door de raad, aangenomen. Die riep er toe om meer te doen voor sportverenigingen in financiële nood. Ook de PvdA-motie om de opbrengsten van verkoop Tollenstraat 2 niet terug te laten vloeien naar de algemene middelen, maar direct naar de strategische investeringsagenda (SIA) voor woningbouw te bestemmen werd aangenomen. Na suggesties uit de raad om hier het woord ‘onder andere’ toe te voegen kon ook deze motie op steun rekenen.

Voorzitter Moolenburgh sloot om 21.20 de vergadering. Hij sprak richting de raad om hen een fijne kerst te wensen. Woensdagavond zullen de raadsleden informeel bijeenkomen voor het kerstdiner. Hij hoopt iedereen met frisse energie terug te zien in het nieuwe jaar.

 

Deel dit artikel op de socials!

Tip voor de redactie?

redactie@zandvoortinside.nl