Veel mensen gedwongen tot wildplassen en –poepen

By Redactie
Door Redactie
Laatste update:

Maar liefst dertig procent van de Nederlanders vindt dat zijn levenskwaliteit lijdt onder het gebrek aan openbare toiletten in stads- en dorpscentra en de natuur. Dit blijkt uit een onderzoek onder 1.021 Nederlanders uitgevoerd door Peil.nl/AnalitiQs in opdracht van de Maag Lever Darm Stichting en de Toiletalliantie in het kader van Nationale Plasdag 2021 (dit jaar op donderdag 16 september). Bijna een kwart van alle mensen blijft soms of regelmatig thuis uit angst geen toilet te vinden terwijl men op pad is. Daarmee is het probleem groter dan gedacht.

Probleem groter dan gedacht

“Deze resultaten zijn flink negatiever dan we hadden verwacht,” stelt Bernique Tool, directeur van de Maag Lever Darm Stichting en oprichter van de Toiletalliantie. “We weten uit eerder onderzoek dat het gebrek aan toiletten meer dan de helft van de buik- en blaaspatiënten soms tot regelmatig thuishoudt. Dit onderzoek bevestigt dat nog maar eens. Maar dat van àlle Nederlanders ook één op de drie echt last heeft van het gebrek aan toiletten, maakt het een extra stevig probleem. Het is een basisvoorziening die gewoon niet goed is geregeld in Nederland.”

Veel mensen gedwongen tot wildplassen en –poepen

Slechts één op de tien respondenten, en in de grote steden nog minder, zegt altijd gemakkelijk een toilet te kunnen te kunnen vinden. Geen wonder dat 84% van de respondenten weleens ‘in het wild’ poepte of plast. Eén op de tien geeft aan dat afgelopen week nog te hebben gedaan en één op de zeven afgelopen maand. Tool: “Deze cijfers laten zien dat er niet alleen meer toiletten bij moeten komen, maar dat ze ook goed gespreid én vindbaar moeten zijn. De toiletnorm zegt: om de 500 meter een toilet in drukke voetgangersgebieden, om de 5 km langs wandelpaden en om de 25 km langs fietsroutes. De HogeNood-app helpt om toiletten vindbaar te maken.”

Toiletgebrek treft vrouwen, senioren en lagere inkomens meer dan gemiddeld

Mensen met een aandoening, senioren en vrouwen maken vaker gebruik van het toilet. Zij ervaren dan ook de meeste negatieve impact op hun kwaliteit van leven. Maar ook mensen met lagere inkomens ervaren dit meer dan gemiddeld. Tool: “Het idee heerst nog vaak dat men moet betalen voor een toiletbezoek, of iets moet bestellen in het restaurant om naar het toilet te mogen. Gelukkig is dat lang niet altijd meer zo, zoals je kunt zien in de HogeNood-app. Wel is er nog een wereld te winnen.”

Er zijn ook opvallende verschillen tussen mannen en vrouwen. Zo zijn vrouwen vaker weggestuurd bij een horeca- of winkelzaak nadat ze gevraagd hebben of ze er naar het toilet zouden mogen dan mannen. En waar vijftien procent van de mannen soms tot regelmatig thuis blijft vanwege het gebrek aan toiletten, is dat bij vrouwen bijna een derde.

Deel dit artikel op de socials!

Tip voor de redactie?

redactie@zandvoortinside.nl

© - Stichting Zandvoort Inside. All rights reserved. Powered by Duijff Media.
© - Stichting Zandvoort Inside. All rights reserved. Powered by Duijff Media.