Skip to main content
Evenement aanmelden

Eerste commissievergadering na zomerreces bomvol, maar vruchtbaar

By Redactie
Laatste update:

De politiek kwam dinsdagavond in commissieverband weer voor het eerst na het zomerreces bijeen. De vergadering, die voorgezeten werd door Karim el Gebaly, begon met een mededeling van wethouder Lars Carree over het geagendeerde reclamebeleid. “Er is ruis ontstaan aan het eind van het proces tussen mij en Ondernemersbelangen Zandvoort (OBZ). Vooral met de Strandpachtersvereniging. Daarom zou ik het stuk graag van de agenda willen afhalen.”

Alleen Jong Zandvoort en OPZ hadden het liever op de agenda willen laten staan. De rest van de partijen ging mee met de wethouder en dus werd het onderwerp geschrapt.

Friedhoffplein

Meneer Gerritsen spreekt in over de plannen voor het Friedhoffplein. Daar moeten extra parkeerplaatsen worden gerealiseerd worden, als het aan de wethouder ligt. Gerritsen spreekt in namens 40 omwonenden die zich niet kunnen vinden in de plannen. “Het weghalen van groen is helemaal onwenselijk. Dan woon je eerder op een parkeerplaats dan dat je nog een stukje groen overhoudt.”

Strandpaviljoens

Wethouder Martijn Hendriks deelt met de raad dat het maatregelenpakket voor kustbescherming van Hoogeheemraadschap Rijnland nog tot 20 september ter inzage ligt. De gemeente bereidt hierop ook hun zienswijze op voor. De meest besproken maatregel is het verplaatsen van strandpaviljoens richting zee. In de rondvraag vraagt GroenLinks aandacht voor de brandveiligheid van strandpaviljoens naar aanleiding van de afgebrande strandtent Hippie Fish, twee weken terug.

Burgemeester David Moolenburgh laat weten dat door het materiaal waar een strandtent grotendeels uit bestaat, namelijk hout, het zeer brandgevoelig is. “We zetten wel in op het gebruik van brandmelders die je via je telefoon kan volgen, om sneller een brand ’s nachts te kunnen signaleren.”

Spreidingswet

Wethouder Hendriks verandert niet van standpunt omtrent de uitvoering van de spreidingswet. Dit laat hij weten na vragen van Jong Zandvoort. Die partij vroeg zich af of de wethouder toch opzoek gaat naar een AZC locatie na het dringende verzoek van de Commissaris van de Koning. “Zolang er vanuit de landelijke overheid geen duidelijkheid wordt verschaft of de spreidingswet wel of niet van tafel gaat, temporiseren wij het locatieonderzoek.”

Pleinenstudie

De raad wordt voorgesteld om in totaal 500.000 euro vrij te maken voor het opknappen en herinrichten van vier pleinen in het centrum van Zandvoort. Daarvoor zijn een aantal uitgangspunten en tekeningen gemaakt, die de raad tevens wordt voorgesteld vast te stellen. Het gaat om het Gasthuisplein, LDC, Kerkplein en Raadhuisplein. Op dat laatste plein ligt de focus met een gevraagd krediet van 200.000 euro. In de tekeningen verandert daar ook het meest aan de indeling, waaronder de rijrichting van aangrenzende straten. Ook wordt gesproken over het verplaatsen van het muziekpaviljoen naar bijvoorbeeld het LDC-plein.

“Wij vinden het goed dat dit wordt opgepakt”, aldus Kees Mettes (CDA), “het heeft een opknapbeurt nodig.” Mettes ziet nog kansen om de samenhang en verbinding tussen het Gasthuisplein en Raadhuisplein te verbeteren in de plannen. “Wij kunnen ons vinden in de voorkeur van het college om een nieuwe route van de bus te realiseren. Waar het muziekpaviljoentje heen moet, laten wij liever over aan de bredere participatie. Hoewel het LDC niet onze voorkeur heeft.”

Prioriteit

“Wat nu voorligt is al meteen een uitwerkingsrichting. Wat ons betreft is het handiger om eerst na te denken over de functies van de pleinen. We vinden het jammer dat dit ontbreekt”, laat Bruno Bouberg Wilson weten (OPZ), “500.000 euro voor een pleinenstudie lijkt ons exorbitant hoog. Wij kunnen daar niet mee instemmen.”

PVV’er Ronald van Tiggelen zet vraagtekens bij de noodzaak van de plannen en twijfelt over zijn steun. D66 commissielid Rob de Graaff memoreert dat plannen voor het opknappen van pleinen al jaren op de plank liggen. “Ik vraag mij af in hoeverre een nieuw onderzoek en dus een pot met geld nog iets aan gaat bijdragen.”

Ook Jong Zandvoort is terughoudend met het prioriteren van dit plan. “Hoewel wij ook goede punten in het plan zien, voor bijvoorbeeld het Gasthuisplein, zien wij de noodzaak van bijvoorbeeld het aanpassen van het Raadhuisplein niet in. Leg de focus op andere projecten zoals het entreegebied en het Badhuisplein”, aldus Jerry Kramer, die na lange tijd afwezigheid weer terug was.

GroenLinks is positiever over de plannen. “Juist omdat dit al zolang speelt”, laat Nikkie van Essen weten. “Het verplaatsen van het muziekpaviljoen naar het LDC plein lijkt ons ook een goed idee. Het biedt veel meer kansen voor het gebruik voor muziek en spelende kinderen.” Het stuk gaat als bespreekstuk naar de raadsvergadering.

Lees ook: Moet het muziekpaviljoentje worden verplaatst naar het LDC-plein?

Sinkholes

Vervolgens gaat het over het plan voor de bouw van een woning aan de secretaris Bosmanstraat, nabij nummer 24. Omwonenden tekenen al langer bezwaar aan tegen dit plan. Twee insprekers hebben zich daartoe ook vanavond weer gemeld. Zij voelen zich, ook na het indienen van zienswijzen en bezwaren, niet gehoord door de gemeente. Beide insprekers vragen bovendien aandacht voor het aanhoudend ontstaan van ‘sinkholes’ in de grond rond het te bebouwen perceel.

Ondanks dat de volksvertegenwoordigers begrijpen dat deze verandering in de buurt lastig is, is wat hun betreft deze zogeheten ‘verklaring van geen bedenkingen’ om de bouw van start te laten gaan een hamerstuk. Wethouder Hendriks laat nog weten aandacht te hebben voor de sinkholes.

Hamerstukken

Tot slot bespreekt de commissie het Meerjaren onderhoudsplan van de gemeentelijke gebouwen. Iedereen vindt het een hamerstuk. Alleen OPZ heeft nog een vraag: “Er is aangekondigd dat er nog een aantal onderdelen in het plan moeten worden opgenomen en ingevuld met kosten. Wij zouden toezegging van de wethouder willen krijgen dat we bij de najaarsnota meer duidelijk krijgen over de invulling van deze posten.” Dit kan wethouder Bluijs niet direct toezeggen en dus blijft het raadsvoorstel een bespreekstuk.

Het laatste stuk op de agenda, het huisvestingsplan voor schoolgebouwen, wordt wel een hamerstuk.

Woensdagavond wordt verder vergadert. Dan komt onder meer opnieuw camping Sandevoerde aan bod. De raadsleden hebben daar maandagavond een bezoek gebracht bij de recreanten.

Deel dit artikel op de socials!

Tip voor de redactie?

redactie@zandvoortinside.nl