Skip to main content
Evenement aanmelden

Ambitieuze coalitie verdedigt kritiek op ‘weinig concreet’ akkoord

By Redactie
Laatste update:

Een ‘speciaal welkom’ heet voorzitter van de extra ingelaste raadsvergadering, David Moolenburgh, dinsdag 21 juni de raadsleden en andere aanwezigen. Het belooft een bijzondere avond te worden, met de langverwachte installatie van het nieuwe college. Ook zal er gesproken worden over het begin deze maand gesloten coalitieakkoord.
Ten eerste stond de installatie van twee raadsleden op de planning. Met het ontslag van Gert-Jan Bluijs (CDA) en Peter Kramer (OPZ), beide kandidaat-wethouder, vallen er in die twee fracties twee gaten. Namens het CDA werd Kenny Bol beëdigd, waar Bruno Bouberg Wilson de eed aflegde en terugkeert namens de OPZ.

Harmonie
Vervolgens werd het coalitieakkoord ‘Voor Zandvoort’ uitgebreid onder de loep gelegd. Daarbij legde de vier coalitiepartijen hun accent op de plannen. Jerry Kramer (Jong): ‘Het resultaat van onderhandelingen voor de toekomst van Zandvoort, dat ligt nu voor u. Ons dorp moet weer gaan bruisen.’ Hij bedankt de aanwezige formateur Jeroen Nobel voor zijn inspanningen en overhandigt hem een bloemetje. Volgens Kevin Stephan (CDA) zijn er nog veel keuzes te maken op basis van de in het akkoord genoemde ambities. ‘Het heeft wel degelijk geschuurd op een aantal punten. Maar de scherpe kantjes zijn er gelukkig nu vanaf.’ Hij benadrukt daarbij dat genomen besluiten in de vorige periode daar richting aan moeten geven.

Belinda Göransson (OPZ) zegt vooral uit te gaan van de sfeer van ‘positiviteit en harmonie die het formatieproces heeft getekend’. Sven Drommel (VVD) ziet dat in een aantal zaken nog de balans moet worden gevonden. Hij steekt daarbij de hand uit naar de gehele raad om dat uit te werken.

Dan is het woord aan de oppositie. Marco Deen (PVV) houd het kort met de mededeling ‘erg content’ te zijn met de voornemens van de nieuwe coalitie. ‘We zien zelfs veel van ons eigen programma erin terug.’ Deen zegt altijd bereid te zijn nauw samen te werken. Maaike Koper (PvdA) begint haar inbreng met punten die haar in positieve zin opvielen. Zoals ontwikkeling beleid dat wordt doorgezet en richting uitvoering kan gaan. Maar toch vindt zij het grotendeels bestaan uit ‘weinig concrete voorstellen’. ‘We zien de voornemens, maar missen de uitwerking en financiële onderbouwing.’

Mirko Gerrits (ZEE) onderschrijft de beknopte uitwerking van de ambities. ‘Zo missen voor ons bij de bestuurscultuur veel essentiële onderdelen als communicatie, het laten zien hoe je besluiten uitvoert en openheid richting de inwoners.’ Gerrits zegt in te zetten op een constructieve samenwerking en wil daarbij graag een van de door ZEE uitgedachte plannen presenteren.

Michiel Hermsen (D66) gaf op geheel eigenwijze zijn kijk op de gepresenteerde plannen. Hij constateert tientallen keren de woorden ‘onderzoeken’, ‘ambitie’ en ‘we gaan er naar kijken’ in het document. Dat zou volgens Hermsen tekenend zijn voor ‘dit nietszeggende akkoord met veel tegenstrijdigheden’. Daarnaast uit Hermsen zijn ongenoegen over het formatieproces waarbij D66 weinig tot niet vanaf een vroeg stadium zou bij zijn betrokken. ‘Wij zien formateur Nobel vanavond pas voor het eerst.’ Tot slot verwees Hermsen naar het radio-interview dat hij afgelopen zaterdag bij ZFM Zandvoort gaf waarin hij uitgebreid zijn bevindingen al deelde. ‘Communiceren via de media is immers momenteel de norm’, voegde hij op een licht cynische toon toe.

Karim el Gebaly (GL) is enthousiast over de mate van focus op participatie waar in zijn ogen de nodige ruimte voor is opgenomen. Wel mist hij weinig input en plannen voor ‘het urgente probleem van kansenongelijkheid dat ook in Zandvoort opspeelt’. Voor GroenLinks blijft de ‘summiere’ aandacht voor duurzaamheid een pijnpunt. ‘Ik schrik van het gebrek aan ambitie voor dit beleidsterrein’, aldus een bereidwillige el Gebaly.

Vertrouwen
Uit de reactie van de coalitie blijkt dat ook zij openstaan voor suggesties vanuit de niet-coalitiepartijen. ‘Ik voorzie voldoende ruimte om voor iedere partij een eigen draai te kunnen geven aan voorgenomen beleid. Daarbij is vertrouwen de kern,’ beschouwde Jerry Kramer (Jong) die nogmaals aanstipte vooral vooruit te willen kijken.

‘Het is niet voor niks dat bestuurscultuur bovenaan het akkoord staat’, begint CDA-fractievoorzitter Kevin Stephan zijn opvallend uitgebreide repliek. ‘Daarvoor is alleen al de samenstelling van deze coalitie een goed symbool.’ Hij benoemt een aantal terreinen waarop de kritieken zijns inziens terecht zijn. ‘Het ontbreken van een financiële onderbouwing is het gevolg van blijvende onzekerheid van de (inter)nationale ontwikkelingen zoals de oorlog in Oekraïne en de gascrisis.’

Göransson (OPZ) gaat door op de invulling van de nieuwe bestuurscultuur. ‘Die kan alleen samen bereikt worden. Dat hangt heel erg af van gedrag en de houding van alle raadsleden, het college, maar ook inwoners en ondernemers.’ Drommel (VVD) zegt dat hij nog genoeg kansen ziet en uiteindelijk ‘tevredenheid’ een gepaste emotie vindt bij dit akkoord.

Op de verdediging van de coalitie geven D66 en GroenLinks nog een toonzettende reactie. ‘Niet terugkijken, maar wel leren van het verleden, anders zet je geen stap vooruit’, geeft Hermsen nog mee. Waar el Gebaly juist hoopvol is over de beloftes. ‘We moeten uit de loopgraven komen.’

Waarna uiteindelijk gestemd wordt over de vaststelling van het coalitieakkoord. Daaruit komt D66, met 1 zetel, als enige tegenstemmer uit de bus. De andere partijen zeggen graag het voordeel van de twijfel te willen geven. ‘Dit kan ook het begin zijn van die nieuwe bestuurscultuur’, verklaart ZEE-voorman Gerrits zijn stem.

Nieuw team
De eerder al bekend gemaakte kandidaat-wethouders werden tot slot geïnstalleerd. Na een formele maar ‘zeer zorgvuldige’ stemmingsprocedure door de raadsleden kon overgegaan worden naar de benoeming van het nieuwe team. Achtereenvolgens Martijn Hendriks, Peter Kramer, Lars Carree en Gert-Jan Bluijs werden benoemd in hun functie als wethouder. Wie welke taak op zich neemt, ofwel de portefeuilleverdeling werd nog niet bekend gemaakt. De vuurdoop van het kersverse college vindt volgende week plaats tijdens de raadsvergadering van deze maand.

Deel dit artikel op de socials!

Tip voor de redactie?

redactie@zandvoortinside.nl