Skip to main content
Evenement aanmelden

College zet in op terugkeer deel ambtenarij naar Zandvoort

By Redactie
Laatste update:

Het college wil de ambtelijke organisatie weer deels gaan huisvesten in Zandvoort. Dat blijkt uit een raadsinformatiebrief die dinsdagavond in de commissie wordt behandeld. Het is een onderdeel van een onderzoek dat het zandvoortse college in samenwerking met dat van Haarlem gaat uitvoeren om de ambtelijke fusie te verbeteren. In lijn met wat in het coalitieprogramma voor de zomer is afgesproken is de inzet van Zandvoort helder: er moet een kernteam komen van mensen die betrokken zijn bij echt Zandvoortse zaken.

De twee gemeenten komen bovendien tot de conclusie dat er geen reden is tot nadere evaluatie van de ambtelijke samenwerking met Haarlem.

“Beide colleges hebben uitgesproken de samenwerking voort te willen zetten, o.a. verwoord in het coalitieprogramma van Zandvoort. De bestuurlijke afspraak een evaluatie na 4 jaar uit te voeren, om op basis hiervan te bepalen of de samenwerking wordt voortgezet, heeft daarmee urgentie en betekenis verloren”, valt te lezen.

Er komt een toekomstgericht onderzoek waaruit de verschillende behoefte aan verfijning en aanpassing van de fusie naarboven komen. Een belangrijk onderdeel van de regeling die per 2018 geldt is dat de ambtenarij volledig is ondergebracht in Haarlem. Er wordt ingezet op een nadere specificatie van de bestuurlijke wens van Zandvoort.

“Van belang is dat het college aangeeft wat het wil bereiken ten aanzien van een verandering van de dienstverlening door Haarlem aan Zandvoort. Het gaat daarbij ook om merkbare en/of meetbare effecten voor het bestuur van Zandvoort.” Zij zien de huisvesting van de ambtelijke organisatie in Zandvoort als essentieel onderdeel om tegemoet te komen aan de bestuurlijke wens.

Zowel Haarlem als Zandvoort gaan de onderzoekende gesprekken voeren met de intentie om de samenwerking voort te zetten. De consequenties van voorstellen van Zandvoort worden beoordeeld met als doel de samenwerking te ‘verfijnen’. “Indien de verfijning en/of aanpassingen van de afspraken leiden tot een kaderstellende wijziging van het Dienstverleningshandvest wordt deze wijziging aan beide raden ter instemming voorgelegd”, vezekerd de brief tot slot.

Achtergrond
Vanaf het begin is er al kritiek in de gemeente politiek over het functioneren van deze nauwe samenwerking. Onder meer de dienstverlening zou niet altijd verbeterd zijn, bleek uit de evaluatie twee jaar geleden.

Wel bleek uit de bestuurskrachtmeting eind 2021 dat de slagkracht van de gemeente Zandvoort in vijf jaar (t.o.v meting in 2016) aanzienlijk vooruit is gegaan. Vooral de kwaliteit van de ambtelijke organisatie, de financiële positie en de algehele positie van Zandvoort in de regio. Beleidsterreinen waarop volgens die meting het altijd nog stroef loopt zijn de verhoudingen binnen de gemeenteraad en de slagvaardigheid op ontwikkelingsopgaven.

Dinsdagavond spreekt de commissie hierover en zullen de negen partijen elk hun licht erover schijnen. Waarbij portefeuillehouder Gert-Jan Bluijs aanwezig zal zijn om hen van een reactie te voorzien.

 

Deel dit artikel op de socials!

Tip voor de redactie?

redactie@zandvoortinside.nl