Skip to main content
Evenement aanmelden
Alle tien de genomineerde gingen na de uitreiking gezamenlijk op de foto met de winnaars in het midden | Zandvoort Inside

Dit is de winnaar van de vrijwilligersprijs 2022

By Redactie
Laatste update:

Vrijdagochtend is de jaarlijkse Burgemeester Niek Meijer Vrijwilligersprijs uitgereikt. In de raadszaal van Zandvoort kwamen alle tien genomineerden bij elkaar. Een diverse groep aan vrijwilligers is ook dit jaar weer aangedragen door mensen die vinden dat zij deze waardering verdienen. Even stonden deze tien bijzondere mensen in het zonnetje. 

De vrijwilligersprijs is in deze vorm in het leven geroepen sinds het vertrekt van burgemeester Niek Meijer in 2019. De prijs, een wisseltrofee in de vorm van een valk, werd vanmorgen uitgereikt op het raadhuis door burgemeester David Moolenburgh en wethouder Gert-Jan Bluijs.

De bijeenkomst werd geheel verzorgd met een speciaal taartje | Foto: Gemeente Zandvoort

Tien vrijwilligers stonden vrijdag dus in het zonnetje. Een voor een werden zij toegesproken door een van de drie juryleden, Maaike Koper, Gerrie Rutte en Joke Bais. “Leo is een duizendpoot. Samen met zijn Ankie is hij vrijwilliger bij vele activiteiten in het dorp. Van Winterwonderland en Avond4daagse tot Sprookwandeling. Leo is overal en iedereen kent hem”, begon Koper.

De reactie van Miezenbeek op zijn nominatie luidde als volgt: “Er zijn zoveel mensen die vrijwilligerswerk doen en het meeste ervan wordt niet gezien. Dit is toevallig zichtbaar. Het is belangrijk vindt hij: “omdat vrijwilligers de smeerolie zijn van die lieve kleine dorpse zaken die anders niet georganiseerd kunnen worden.”

Gerardo Eijbersen werd vervolgens in het zonnetje gezet. Gerardo was medewerker van VVV Zandvoort in het Zandvoorts Museum. De VVV is opgeheven maar Gerardo had ondertussen zijn hart verloren aan het museum en is gebleven als vrijwilliger. “Hij is een echte gastheer die met zijn historische verhalen de gasten aan Zandvoort bindt. Er komen nog steeds mensen in het museum met vragen voor de VVV, Gerardo helpt de mensen en zoekt dingen op die ze zelf niet kunnen vinden. Al met al een fantastische vrijwilliger die Zandvoort moet koesteren”, sprak jurylid Joke Bais hem toe.

Schoonwandelen
Ook Patrick Berg, bekend als ondernemer en raadslid, was een van de genomineerde. Voor zijn initiatief ‘schoonwandelen’, waardoor bewoners sinds de coronacrisis maandelijks verschillende wijken van Zandvoort opruimen. “Een goed initiatief; goed voor het milieu, gezondheid, sociale contacten en het saamhorigheidsgevoel. Samen actief bezig zijn en tegelijkertijd een bijdrage leveren aan een beter leefklimaat”, zei Gerrie Rutte.

Als vierde werd het bestuur van toneelvereniging Wim Hildering naar voren geroepen door jurylid Maaike Koper. De jury heeft vooral bewondering voor de manier waarop zij hun vereniging weten aan te vullen met jonge leden die daarnaast ook gewoon nog werken. “Het is een club met een lange historie maar zeker niet oubollig. Ze doen dit op moderne wijze. Digitaal, transparant en democratisch. Iedereen moet op zijn eigen manier een bijdrage kunnen leveren.”

Anita Mulder, een zeer sociaal betrokken vrijwilliger die zich al 25 jaar inzet is genomineerd vanwege haar inzet voor onder meer Speelgoedvijver de Lachende Kikker en andere waardevolle activiteiten om alle kinderen een leuke dag te bezorgen. “Het is vanzelfsprekend dat je iets voor een ander doet, aldus Anita. Ik voel me betrokken en ik wil graag iets betekenen voor anderen”, reageerde Mulder.

Als zesde werd Petra Koper, vrijwilliger bij Pluspunt, toegesproken met een emotioneel verhaal. Petra is vanaf 2015 vrijwilliger bij Pluspunt. Zij is een geweldige gastvrouw die altijd vrolijk is en met een ongekende motivatie en vriendelijkheid haar werkzaamheden verricht. Afgelopen jaar werd Petra ernstig ziek, noodgedwongen kon zij niet meer bij Pluspunt werken en zelfs niet even langskomen. Het zag er lange tijd zeer slecht uit. De rollen werden omgedraaid. Petra kreeg in het ziekenhuis en het Hospice veel bezoek… en werd weer beter. Inmiddels werkt er weer een gemotiveerde herstellende blije Petra bij Pluspunt. Petra heeft de jury laten weten dat ze zo ontzettend blij is dat ze weer terug is, het normale leven weer aan het oppakken is en haar weer kan inzetten voor onder meer Ook Samen.

Twee vrijwilligers van Nieuw Unicum werden vrijdag tevens naar voren geroepen en gefeliciteerd met hun nominaties. Jacqueline Rouwers en Lili Weijers zijn twee van de intotaal 50 vrijwilligers die Nieuw Unicum telt.

Verrassing
Vervolgens stonden er nog twee genomineerden op de planning om in het zonnetje te zetten. Alleen waren deze twee dit jaar wel een punt van twijfel bij organisator Hella Wanders. Het betrof namelijk twee van de juryleden, Gerrie Rutte en Joke Bais. Zijzelf waren dan ook enorm verrast toen bleek dat zij vandaag een van de gelukkigen waren.

Gerrie Rutte is genomineerd voor haar jarenlange inzet voor onder meer ZFM Zandvoort en huidig werk bij Pluspunt. “Gerrie neemt graag veel verantwoordelijkheden op zich, ook de niet leuke dingen zoals vergunningen aanvragen. Iets als de Grote Glimlach Route deze zomer was zonder haar inzet niet van de grond gekomen.” Joke Bais werd tot slot in het zonnetje gezet voor haar werk bij het JuttermuZEEum en de wekelijkse rondleidingen in de waterleiding duinen.

Winnaars Kevin en Herman nemen de wisseltroffee in ontvangst | Foto: Gemeente Zandvoort

Uiteindelijk was het tijd voor de uitreiking van de wisseltroffee aan de winnaar. Aan Gert-Jan Bluijs was de eer om de winnaar bekend te maken. Toneelvereniging Wim Hildering kwam als winnaar uit de bus. Verraste blikken van enthousiasme en blijdschap volgden.

“Een bijzondere nominatie. Omdat het niet 1 persoon is, maar een heel team. De leden zijn erg blij met de wijze waarop dit bestuur de toneelvereniging bestiert. Bijzonder omdat het een hecht team is vooral jonge mensen die dit doen naast een drukke baan en jong gezin. Niet alleen verzorgen ze de gewone verenigingsrompslomp. Het is ook een creatieve club die zoekt naar kansen, vernieuwing en samenwerking”, valt te lezen in het juryrapport.

Alle genomineerden gingen naar huis met een mooie bos bloemen een een geldbedrag als blijk van waardering.

Wij spraken achteraf met de winnaars en een van de juryleden.

Deel dit artikel op de socials!

Tip voor de redactie?

redactie@zandvoortinside.nl