Skip to main content
Evenement aanmelden

Dit is het coronaherstelplan van 10 miljoen

By Redactie
Laatste update:

Een plan om Zandvoort als geheel ‘sterker uit de crisis’ te helpen, dat was de belofte van de coalitie. Nu presenteert de gemeente het officiële coronaherstelplan voor Zandvoort. Hier is 10 miljoen euro mee gemoeid. Maar waar gaat dat allemaal naar toe?

Vorige week stemde de gemeenteraad in met het plan zoals deze nu is gepresenteerd. Begin dit jaar vroeg het college om als bewoner, ondernemer of organisatie mee te denken over mogelijke voorstellen die in het coronaherstelplan zouden kunnen worden doorgevoerd. Veel van deze punten heeft de gemeente kunnen overnemen.

Sport en voedselbanken
Eerst is er gekeken naar de uitdagingen op de korte termijn. Zo is er een grote inzet op de investering in maatschappelijke participatie. “We willen investeren om Zandvoort gezonder en vitaler uit deze crisis te laten komen. Het accent ligt daarbij op het stimuleren van gezonde leefstijl en meer bewegen in deze coronatijd.”, schrijft de gemeente op de site. Zij willen investeren in onder meer verenigingen, sportaanbieders en initiatieven om de jeugd in beweging te brengen.

Ook wil de gemeente op dit punt tegemoet komen aan de Voedselbanken, sinds het gebruik hiervan is toegenomen. In totaal bedraagt het pakket voor de investering in maatschappelijke participatie 552.500 euro.

Zorg en welzijn
De gemeente wil in samenwerking met Stichting Pluspunt en Jongerenwerk Zandvoort zorgen voor een extra bijdrage aan jongerenactiviteiten. Ook het Sociaal Wijkteam wordt op tijdelijke basis uitgebreid.

Verder zijn er plannen ingediend door organisaties als de Bibliotheek, Kennemerhart en Zorgbalans voor het op touw etten van activiteiten. De inzet is ‘om mensen (weer) mee te kunnen laten doen en eenzaamheid te voorkomen’.

Binnenkort zal er gestart worden met een campagne vanuit de gemeente onder de naam ‘Senioren en Veiligheid’. Deze campagne zal er op gericht zijn om te voorkomen dat ouderen slachtoffer worden van (online)criminaliteit. Zeker sinds de coronatijd ziet de gemeente een verhoogd risico op criminele praktijken als oplichting van senioren.

Daarnaast wordt De Zandstroom tegemoet gekomen in de uitvoering van activiteiten voor mensen met een ‘haperend brein.’

Uiteindelijk bedraagt het budget voor zorg en welzijn een bedrag van 158.200 euro.

Werk en inkomen
Mensen met een terugval van hun inkomen in het afgelopen jaar wil de gemeente helpen. Door het inzetten van communicatiecampagnes en informatieavonden worden de Zandvoorters geïnformeerd om een beroep te doen op steun.

Verder worden ondernemers aangeboden om over te gaan naar ander betaalt werk. “We creëren tijdelijke basisbanen met loonkostensubsidie als opstap naar betaald werk voor werkzoekenden met grote afstand tot de arbeidsmarkt.”, aldus het plan.

Daarnaast wordt extra geïnvesteerd in het ‘NewFuture’ project om studie, leertrajecten of werk voor jongeren met schulden tegemoet te komen. Ook de Zandvoortpas wordt uitgebreid in samenwerking met ondernemers.

Dit maakt een totaal kosten plaatje voor werk en inkomen van 100.750 euro.

Toerisme en economie
Er wordt een bedrag beschikbaar gesteld voor ondernemers binnen het F1 side-events programma. Dit voor facilitaire kosten als stroom, water en beveiliging.

Verenigingen, ondernemers en bewoners kunnen een beroep doen op extra subsidie voor activiteiten die corona proof georganiseerd zijn.

Daarnaast wordt een nieuw terrassenplan gepresenteerd om de horeca in de zomer meer ruimte te geven. Vorig jaar werd er al geëxperimenteerd door de Haltestraat gedeeltelijk af te sluiten. Zodat ondernemers hun terrassen breder uit konden zetten.

Met dit en meer maatregelen omtrent toerisme en economie is 687.000 euro gemoeid.

Voor alle overige maatregelen in het coronaherstelplan is 60.000 euro beschikbaar gesteld. Het volledige herstelplan van de gemeente om ‘sterker’ uit de crisis te komen is hier te lezen.

 

 

 

 

Deel dit artikel op de socials!

Tip voor de redactie?

redactie@zandvoortinside.nl