Skip to main content
Evenement aanmelden
Wethouder financien Gert-Jan Bluijs (CDA) | Foto: Gemeente Zandvoort

‘Financiele situatie Zandvoort komende drie jaar nog gezond’

By Redactie
Laatste update:

De gemeente Zandvoort staat er financieel goed voor. Dat blijkt uit de begroting die het college heeft gepresenteerd. Het geeft een overzicht van de financiele plannen tussen 2023 en 2027. De begroting voor komend jaar is sluitend. Duidelijk is in elk geval dat van veel van de ambities die dit college voor ogen heeft qua financien er geen vuiltje aan de lucht lijkt.

Op de langere termijn ontstaat er toch een gat in de begroting. Vanaf 2026 is de verwachting dat door lagere uitkeringen vanuit het rijk dit ook de schatkist in Zandvoort gaat raken. “We zijn in afwachting van de plannen van het rijk om dit te repareren. De verwachting is we pas in 2025 echt weten welke methodiek hiervoor vanaf 2026 gehanteerd gaat worden. In het licht van de vele ontwikkelingen zoals inflatie, schaarste, maar ook onze eigen ambities, moeten we daarom de vinger extra aan de pols houden. Onze gezonde financiële positie is het resultaat van behoedzaam manoeuvreren in de afgelopen jaren. Met deze voorzichtigheid zullen we blijven doorgaan”,  aldus wethouder Gert-Jan Bluijs.

Maar voor in elk geval de komende drie jaar ziet het er rooskleurig uit voor onze badplaats. Wel zegt Bluijs het overschot dat dan zal bestaan tegelijkertijd ook hard nodig is om invulling te geven aan de vele plannen die op de plank liggen.

Woningbouw
In de programmabegroting 2023-2027 worden plannen op alle beleidsterreinen uiteengezet. In het kort zal vooral wat betreft woningbouw, bereikbaarheid en openbare ruimte de portemonee worden getrokken.

Aan de lopende (woning)bouwprojecten als Entreegebied, Curiedexterrein, Mariaschool en Watertroenplein wordt extra aandacht besteed om deze volgens planning te laten verlopen. Daarnaast zullen plannen voor herontwikkeling van gemeentelijke gebouwen achter het raadhuis verder worden uitgewerkt. Ook wordt samen met woningbouwcorportaties gekeken naar de opties wijken te vernieuwen.

Meer parkeerplekken
Wat betreft bereikbaarheid van het dorp wordt meer onderzocht over het aantal parkeerplaatsen niet gelijk, maar soms ook uitgebreid kan worden. In brede zin is het college van mening dat Zandvoort zowel per auto, bus of trein en fiets bereikbaar moet zijn.

Op verschillende punten wordt extra de nadruk gelegd op participatie van bewoners. Vooral als het gaat om ontwikkeling van de openbare ruimte. “Hun suggesties en ideeën worden gebruikt bij de opzet van projecten. Door verrommeling tegen te gaan zorgen we voor een schoon en aantrekkelijk strand. Met daarnaast meer speelmogelijkheden voor de jeugd en de beleving van een veilig gevoel voor iedereen, ontstaat het smaakvolle straatbeeld dat bij de ambities van Zandvoort past”, valt te lezen in het stuk.

Duurzaamheid
Uit de plannen blijkt verder dat Zandvoort niet voorop wil gaan lopen het gebied van de energie transitie. Maar wel actief wil gaan besparen. Via het verminderen van afval, hergebruik via de circulaire hotspot en een kringloopwinkel en het openstellen van een milieuplein worden stappen gezet om de leefbaarheid te verbeteren, wil het college de doelen gaan realiseren.

Dienstverlening
Die participatie moet makkelijker worden door eenvoudige formulieren, helder taalgebruik en overzichtelijke regels hierop toe te passen. Daarbij speelt de dienstverlening richting inwoners en ondernemers een grote rol. Daarop aansluitend wordt de ambtelijke fusie anders georganiseerd, zo is het plan.  Een ambtelijke ‘kernteam’ vanuit Zandvoort moet de kansen van de ambetelijke samenwerking met Haarlem beter gaan benutten. Het zal daarin vooral ‘Zandvoortse onderwerpen’ betreffen.

Zandvoort is niet vergelijkbaar met een willekeurige gemeente van 17.000 inwoners, concludeert het college. “Wij zijn een
bruisende badplaats met op warme dagen rond de 100.000 bezoekers. Daarnaast hebben we een overvolle evenementenkalender en heel veel voorzieningen die een vergelijkbare kleine gemeenteniet heeft.”

Om tot slot de stijgende beheerskosten te kunnen betalen wordt onderzocht wat de mogelijkheden zijn om een vermakelijkheidsbelasting of een vermakelijkhedenretributie in te voeren. Op die manier wil het bestuur voorkomen dat de stijgende kosten voor toerisme en evenementen niet bij de inwoners te liggen.

Lees hier de volledige programmabegroting 2023-2027 voor Zandvoort

 

Deel dit artikel op de socials!

Tip voor de redactie?

redactie@zandvoortinside.nl