Skip to main content
Evenement aanmelden
Voorblad Cultuurnota

Gemeente wil sterke vernieuwing cultureel aanbod

By Redactie
Laatste update:

Uit de cultuurnota 2021 van de gemeente Zandvoort blijkt dat het culturele aanbod toe is aan vernieuwing en kwaliteitsverbetering. Dit zou onder meer te zien zijn aan het lage aantal subsidie aanvragen die vernieuwing van culturele programmering en cultuurparticipatie aanmoedigt. Ook komt er structureel geld bij voor cultuur.

“Er gebeurt bijvoorbeeld nog weinig op het gebied van theater en hedendaagse kunstvormen zoals street art en performance art. Hiermee worden nieuwe doelgroepen aangesproken en aangemoedigd om aan cultuur deel te nemen”, schrijft de gemeente in de Cultuurnota die een uitwerking is van de eerder door de gemeenteraad vastgestelde kaders.

In de Cultuurnota staat verder dat er op dit moment een beschikbaar budget is van 10.000 euro voor culturele projecten en initiatieven. Ook is er de wens om leegstaande panden nog meer in te zetten voor culturele doeleinden. “Het levert niet alleen een winst op voor culturele initiatiefnemers, maar ook voor de pandeigenaren en de veiligheid op straat.”

Budgetten
Voor culturele organisaties en initiatieven wordt voorgesteld om 65.000 extra uit te trekken voor komend jaar. In 2023 nog eens 55.000 euro. De jaren daarna wordt het budget structureel verhoogd met jaarlijks 30.000 euro.

Dit extra vrijgemaakte budget wordt niet alleen ingezet voor culturele activiteiten, maar ook voor de verhoging van de subsidie voor het Zandvoorts Museum, voor een adviescommissie cultuurprojecten en een incidenteel budget voor fondsenwerving.

Vernieuwing
De gemeente zet de komende beleidsperiode in op een cultureel aanbod dat een goed bij de huidige tijdsgeest past. Zoals het bereiken van een zo divers mogelijk publiek en ook. Er zal ook intensiever worden samengewerkt met de Metropoolregio Amsterdam om de kwaliteit te verbeteren.

Ook is er actieprogramma opgesteld die vanaf 2022 wordt uitgewerkt samen met organisaties in Zandvoort. Hier valt onder meer de punten over de kwaliteitsverbetering van het aanbod te lezen, zoals eerder genoemd. Hier wordt vooral ingezet op het verbinden van oude met nieuwe kunstvormen. Vanaf 2022 wordt hiermee geëxperimenteerd.

Daarnaast zullen culturele instellingen steeds meer worden ingezet als ontmoetingsplek. Hierbij worden plekken als Theatergebouw De Krocht, de Bibliotheek en de drie musea genoemd.

Zandvoort ziet ook kans om een culturele agenda op te stellen. Een overzicht met alle culturele voorzieningen en activiteiten die plaatsvinden bestaat nu nog niet. Zij zien hier Zandvoort Marketing als partij om een rol in te spelen. “Als het culturele aanbod meer gericht wordt op bewoners en bezoekers, zou Zandvoort Marketing het cultuuraanbod meer kunnen opnemen in de promotie van Zandvoort.”

Inspraak
“Er is voor deze cultuurnota een uitgebreid participatietraject doorlopen. Dit hebben we tijdens de coronapandemie allemaal digitaal moeten doen. De Zandvoortse culturele sector heeft daarbij in uiteenlopende themabijeenkomsten, individuele gesprekken en interviews een enthousiaste en constructieve inbreng geleverd”, zegt wethouder Gert-Jan Bluijs.

De komende inspraakperiode loopt van 8 oktober tot en met 19 november 2021. Naast inwoners, bedrijven en organisaties worden alle partijen die eerder een bijdrage hebben geleverd aan de totstandkoming van de cultuurnota nadrukkelijk uitgenodigd om hun zienswijze kenbaar te maken.
Tijdens de inspraakperiode zal ook de bespreking in de raadscommissie plaatsvinden. Hierna wordt een nota van zienswijze opgesteld en wordt de definitieve cultuurnota ter besluitvorming aangeboden aan de gemeenteraad. Dit zal naar verwachting in december 2021 zijn.
Bekijk hier de volledige Cultuurnota Zandvoort

Deel dit artikel op de socials!

Tip voor de redactie?

redactie@zandvoortinside.nl