Skip to main content
Evenement aanmelden

Koffieautomaat draait overuren na levendige commissievergadering

By Redactie
Laatste update:

Dinsdagavond leidde Karim el Gebaly de laatste commissievergadering voor het kerstrecces. Zoals gebruikelijk aan het eind van het jaar stond de leden een uitgebreide agenda te wachten. Zeker zes inhoudelijke raadstukken stond op het programma. Er werd begonnen met een flinke lijst aan rondvragen.

Politieke verslagen van Jelmer Koper zijn een samenwerking met de Zandvoortse Courant

Het GroenLinks maakt zich zorgen over berichten die zij ontvangen van sportverenigigingen dat zij in de knel komen met hun energierekening. Landelijk wordt er niks extra’s meer gedaan richting deze sector, de vraag is of de gemeente kan bijspringen. Sport wethouder Lars Carree antwoord kort en bondig dat na een inventarisatie vanuit de gemeente er geen problemen op korte termijn zijn geconstateerd. Hij bendarukt dat er ook al veel gebeurt om ook sportverenigingen te helpen.

In lijn daarvan stelt PvdA vragen over het bericht dat steeds meer mensen in de sociale huur met blokverwarming enorm in hun vaste lasten stijgen. “Soms wel 300 tot 400 euro verhoging, kan dit niet anders?” Wethouder Hendriks begrijpt de zorgen en zegt dat het zijn aandacht heeft maar dat ook voor Pré Wonen de energierekening flink oploopt. “De maximale inzet van maatwerk is het enige wat we nu nog kunnen doen.” Maaike Koper (PvdA) is zeer verbaasd over het antwoord van de wethouder en nodigt hem uit voor een kopje koffie.

Vervolgens heeft ZEE, niet voor het eerst, vragen over de aanrijdingen met herten op de Zeeweg. Afgelopen week zijn er weer meerdere in korte tijd in botsing gekomen met een auto. De partij roept het college op om nu echt met actie te komen om bijvoorbeeld het netwerk van goed hekwerk te verbeteren en ProRail aan gemaakte afspraken te houden. ZEE krijgt een antwoord die veel partijen al enige tijd krijgen zodra er een vraag wordt gesteld over de hertenproblematiek. “We blijven de problemen aankaarten in de overleggen met de betrokken partijen. Lastig maakt het dat de kwestie Zeeweg zich in een andere gemeente manifesteert.”

Herten zijn ook regelmatig in de woonwijken te vinden. En ook daar gaat het niet altijd goed.

Jaarrekening
Belangrijk eerste agendapunt vanavond is de decemberrapportage. Dat document geeft meer informatie over de realisatie van beleidsvoornemens in 2022 en eventuele financiële afwijkingen ten opzichte van de begroting. Ronald van Tiggelen (PVV) constateert dat er meer geld over is gebleven dan verwacht en er dus kan worden ingezet op lastenverlichting voor de burger. Hij sluit af met de melding dat het stoppenzetten van ‘onzinnige’ uitgaven aan het ‘klimaatsprookje’ voor nog meer financiële ruimte kan zorgen.

OPZ zet zijn vraagtekens bij het bedrag dat is gereserveerd voor een evenementekast, elektra- en watvervoorziening voor de openbare ruimte, op het Gasthuisplein. Hij stelt voor om dit samen met een voorgenomen renovatie van het plein te gaan oppakken om zo ‘onnodige kosten’ te voorkomen.

Michiel Hermsen (D66) uit zijn zorgen over de financiële onzekerheid die volgens hem onvoldoende is gedekt in de decemberrapportage. Ook doet hij het voorstel, gezien de vele wijzigingen en keuzes die worden gemaakt in het document, voortaan naast de bijlage ook in het raadstuk een beslispuntenlijst samen te stellen. “Zo wordt onze besluitvorming voor zowel de burger als voor onszelf veel leesbaarder in een oogopslag.”

Gert-Jan Bluijs, portefeuillehouder financiën, is zeer te spreken over de financiële ruimte die ook weer blijkt uit deze rapportage. Maar hij is tegelijkertijd wel alert en weet dat al vanaf volgend jaar die ruimte steeds kleiner zal worden. Het is daarom volgens Bluijs te risicovol om nog meer geld uit te geven voor lastenverlichting. “Het is verstandiger middelen even in te houden, maar wel de vinger aan de pols te houden om die lasten zo laag mogelijk te houden.”

Bluijs verwijst in het antwoord op OPZ dat de renovatie van het Gasthuisplein al een langere wens is van de gemeente. Maar wil erop wijzen dat het neerzetten van een evenementenkast koppelen aan een hele renovatie vertraging zal veroorzaken. “Daar hebben we in Zandvoort ervaring mee.”

Over het voorstel van D66 volgt een nuttige discussie binnen de commissie waaruit blijkt dat eigenlijk iedere partij het wel eens is, maar dat er eerst nog maar eens een kopje moet worden gedronken voordat er echt een verandering plaatsvindt.

Onder het volgende agendapunt belasting- retributieverordeningen 2023 maken veel partijen zich druk over de aanzienlijke verhoging van het parkeertarrief voor gehandicapten. Zij willen absoluut voorkomen dat deze kwestbare groep het kind van de rekening wordt. Een amendement dat GroenLinks aankondigd wordt van harte omarmt door de commissie en ook de wethouder staat niet afhoudend tegenover een aanpassing op dit punt.

Kernteam
Het college wil deels de ambtelijke organisatie weer huisvesten in Zandvoort. Het is een onderdeel van een onderzoek dat het zandvoortse college in samenwerking met dat van Haarlem gaat uitvoeren om de ambtelijke fusie te verbeteren.

Jong Zandvoort is zeer te spreken over deze inzet van het college. “In lijn met het coalitieakkoord moet er een ambtelijk kernteam komen dat zich in Zandvoort bezighoudt met echte Zandvoortse zaken.” Coalitiepartijen VVD en OPZ sluiten zich hierbij aan. Ook het CDA, dat voorheen positief stond tegenover het functioneren van de ambtelijke fusie zoals die nu is, kan zich vinden in de koers die wordt ingezet.

D66 is niet te spreken over de ontwikkelingen op dit gebied. “Het gaat volgens ons goed zoals het nu gaat. Verplaatsen van een deel naar Zandvoort komt de efficiëntie niet ten goede. Laat staan het kostenaspect dat er bij komt kijken”, waarschuwt Hermsen. “Maar ja, het zal toch wel gebeuren, want de coalitie is voor”, voegt hij er met een bittere ondertoon aan toe.

PvdA en GroenLinks zijn ook afwachtend, maar vinden de inzet van een toekomstgericht onderzoek wel positief. Waar ZEE benadrukt dat het betrekken van inwoners bij dit onderzoek onmisbaar is. De PVV geeft nog mee dat de dienstverlening richting de inwoners te alle tijde voorop moet staan.

Wethouder Bluijs is kort en bondig in zijn beantwoording en zegt dat de consequenties van het voorstel worden onderzocht. Maar dat het achterliggende doel altijd is om de ambtelijke organisatie zo dicht mogelijk bij de inwoners te brengen.

Toerisme
Op verzoek van ZEE behandeld de commissie vanavond een aangepaste notitie van wethouder Carree over de toeristische visie. Daarin wordt de betrokkenheid van inwoners bij het ontwikkelen van dit beleid beter vastgelegd en uitgelegd. De partij stelt een aanvullende vraag hoe de wethouder het meedenken van bewoners wil stimuleren. ZEE zou graag een actieve campagne langs de deuren zien in de vorm van brieven. “Zo bereik je veel grotere, niet digitaalvaardige, groep. Meer nog dan via het krantje.” Carree antwoord dat dat niet de inzet is waarvoor nu voor gekozen is. Maar dan hij de suggesties zeker meeneemt.

Veel partijen sluiten zich aan bij de inzet van ZEE en vinden het positief om te zien dat veel groepen worden uitgenodigd om mee te praten over de balans tussen toerisme en wonen in Zandvoort. Vooral veel complimenten richting de wethouder volgen.

Leerlingenvervoer
Er zijn nieuwe plannen voor het leerlingenvervoer. Zo hoeven mensen binnenkort niet jaarlijks opnieuw een aanvraag in te dienen om aanspraak te maken op deze voorziening, maar kan dit voor een langere periode. Ook op de personeelstekorten wordt ingespeeld.

Het CDA benadrukt dat die ‘bureaucratische’ 1-jarige geldigdheid van een aanvraag gelukkig verleden tijd wordt. Ze maken zich nog wel zorgen over de ingrijpende gevolgen van personeelstekorten. “Uitvallende bussen, op cruciale momenten, is nu eerder regel dan uitzondering.”

Jong Zandvoort wil specifiek weten waarom ook statushouders aanspraak maken op leerlingenvervoer. “Zij kunnen toch ook gewoon gebruik maken van het OV of persoonlijk vervoer.” Maaike Koper (PvdA) verbaast zich over deze vraagt en benadrukt dat statushouders ‘ook gewoon Nederlands staatsburger zijn die net zoveel rechten hebben als iedereen. CDA’er Kenny Bol schept duidelijkheid met het antwoord dat alleen statushouders die naar een Internationale Taal Klas gaan gebruik mogen maken van het leerlingenvervoer. Later bevestigd de wethouder dit, met de toevoeging dat zij wel voor een kortere periode van tien weken hier recht op hebben.

Wethouder Carree herkent de zorgen van meerdere partijen over de onstane tekorten. “Toch zien we in een regelmatige kwaliteitspeiling richting ouders niet terug dat de dienstverlening echt dik onvoldoende scoort.”

De eigen bijdrage is afhankelijk van het inkomen van de ouders. Op deze manier is dat verdeelt:

Maatschappelijke ondersteuning
De VVD wijst op de toename van het aantal mensen dat een beroep doet op maatschappelijke ondersteuning. “Daarom is het van belang dat goed wordt ingezet op cliëntenondersteuning en dat ook duidelijk is wat men kan verwachten.” De toetsing om een in aanspraak te komen voor maatschappelijke ondersteuning vraagt bovendien meer aandacht.

Meerdere partijen hameren op het belang van goede voorlichting over de mogelijkheden van maatschappelijke ondersteuning binnen bijvoorbeeld de Wmo en de mogelijkheden tot maatwerk. Ook zou de aanvraag van een ‘pgb’ anders moeten worden geregeld. “Het systeem gaat nu nog te vaak uit van fraude”, is een gemene deler. De OPZ maakt, net als veel vanavond de koffiepot warm. Want zij maken zich zorgen over de manier waarop het abonnementstarief van 19 per maand eigen bijdrage nu voor de meeste gevallen wordt geregeld.

De wethouder antwoord dat dit vooral met zwaardere regelgeving van bovenaf is. In ‘pgb-gesprekken’ wordt juist zorgvuldig een lijst afgegaan om de wensen van de persoon te verwerken. “Krijg u goede zorg, dat is het doel daarvan. Absoluut geen fraudecheck.”

Na veel aangekondigde kopjes koffie met wethouders en collega volksvertegenwoordigers, kwam er om kwart voor elf een einde aan de levendige commissieavond. Over twee weken behandeld de gemeenteraad deze punten in meerderheid als een bespreekstuk. Op 20 december komt de raad voor het laatst voor de kerstvakantie bij elkaar. Een vaak belangrijke vergadering omdat er zo aan het eind van het jaar veel in gang moet worden gezet of vastgesteld.

Deel dit artikel op de socials!

Tip voor de redactie?

redactie@zandvoortinside.nl