Skip to main content
Evenement aanmelden

Storm Poly voorbij, laat grote schade achter

By Redactie
Laatste update:

Zomerstorm Poly, de zwaarste ooit, is woensdag over de noordelijke helft van Nederland getrokken. Windstoten tot 100 km per uur werden voorspeld, veel zwaarder is realiteit. Aan de Zandvoortse kust ging het ook flink tekeer.

Tot 12:27uur gold code rood en om 16:00 werd ook code oranje van het KNMI beëindigd. Er werd ook een NL-alert voor onze provincie afgegeven vanochtend. “Extreme weersomstandiheden in provincie Noord-Holland. Blijf binnen. Bel alleen 112 bij levensgevaarlikjke situatie”, was de oproep.

Voorspelling 

Vooral ’s ochtends werden er in onze regio flinke windstoten verwacht tussen de 75 en 120 km per uur. Tot in de middag gaat dat samen met flinke neerslag. Intotaal valt er bijna 40mm. Dat zijn grote hoeveelheden verspreid over de dag.

Het KNMI gaf dinsdagavond met dit weertype Al code geel afgegeven voor woensdag voor heel het land. Dit is de actuele kaart:

 

Dinsdag was er al een kleine tornado actief in de omgeving van Apeldoorn. Veel vernieling als gevolg, een caravan raakte van de weg.

Er werden woensdagoctend  windstoten gemeten aan de Zandvoortse kust tussen de 110 en 130 km/uur. Bij IJmuiden kwam het vanochtend zelfs tot 146 km/uur.

In Zandvoort kwam de storm vroeg aan land en trok vanuit het westen richting het noordoosten weg gedurende de middag.

Ingezonden beelden

Geen treinen

Vanaf half negen vanochtend heeft de NS het treinverkeer stil gelegd in heel Noord-Holland. Ook in andere delen van het land rijden er geen treinen. “De storm is aanzienlijk zwaarder dan verwacht”, schrijft de NS, “daarom leggen we het treinverkeer stil in heel Noord-Holland en Flevoland.” Ook in veel andere delen is geen treinverkeer mogelijk.

Inmiddels start de dienstregeling van NS weer op.

Toegangswegen afgesloten

De Zeeweg naar Zandvoort was tijdelijk afgesloten voor uitgaand verkeerd vanwege een boom op de rijbaan. Ook zijn er twee vrachtwagens omgewaaid. De Zandvoortselaan was afgesloten voor ingaand verkeerd.

Meerdere automobilisten waarschuwden vanochtend vroeg al via sociale media voor grote takken op de weg.

Strandtenten

Meerdere strandtenten melden de gehele dag of tot in de middag gesloten te blijven om veiligheidsredenen.

Reactie van Burgemeester David Moolenburgh op de onstane situatie: 

"Vanochtend is de zwaarste storm in tijden over ons land geraasd. Ook Zandvoort werd vol geraakt. Gelukkig neemt de wind nu wat af.

Op het strand bij de paviljoens en strandhuisjes is er sprake van heel veel schade.

In de woonwijken en op onze toegangswegen zijn bomen omgewaaid en auto’s  van de weg geraakt In noord is daarbij een gasleiding geraakt. Stedin was gelukkig snel ter laatste.

Hetzelfde geldt ook voor de hulpdiensten die om 12:00 uur de toegangswegen naar ons dorp alweer vrij hadden en ook in het dorp hard aan het werk zijn. Heel veel dank en respect hiervoor.

Ik wens alle getroffenen heel veel sterkte met het afhandelen van de schade."
Deel dit artikel op de socials!

Tip voor de redactie?

redactie@zandvoortinside.nl