Skip to main content
Evenement aanmelden

Meerderheid voor aanpassingen parkeerbeleid na draai CDA en VVD

By Redactie
Laatste update:

Na een lange discussie zijn de 21 voorgestelde aanpassingen voor het parkeerbeleid vastgesteld door een ruime meerderheid van de raad. Dit gebeurde tijdens de raadsvergadering dinsdagavond, geopend door voorzitter Belinda Göransson. Bij afwezigheid van burgemeester David Moolenburgh nam zij de taak het eerste uur waar.

Voordat aan de agenda begonnen kon worden, moest deze vastgesteld worden. Uit de hoek van PvdA, D66, GroenLinks en ZEE klonk kritiek over een raadsinformatiebrief betreffende het parkeerbeleid die een uur voor de vergadering verstuurd werd. Ook zijn 4 amendementen en 2 moties kort van te voren aan het agendapunt toegevoegd.

Er zat een parkeerdrukmeting bij van veertig pagina’s. Maaike Koper vroeg zich hardop af of vanavond het voorstel van oplossingen parkeerbeleid kon worden behandeld. Dit kon niet op veel steun rekenen, er zal wel voor het agendapunt een leespauze worden in gelast.

Compensatieregeling
Na het vaststellen van een aantal hamerstukken volgde de compensatieregeling voor woningbouw als eerste bespreekstuk. Dit gaat om situaties waarin de bouw van sociale huurwoningen niet rendabel blijkt binnen een project van maximaal 20 woningen, dan is de regeling van toepassing. GroenLinks diende samen met PvdA een amendement op dit onderwerp in en kreeg daarom ook als eerste het woord.

“De compensatieregeling in deze vorm is echt ongewenst. Wij willen bouwen en niet zomaar geld stoppen in een fonds”, lichtte Karim el Gebaly toe. Het gaat de twee partijen om de toch al schaarse ruimte die Zandvoort te verdelen heeft om te kunnen bouwen, die zou hierdoor in het geding komen.

Partijen als OPZ en CDA verdedigen de regeling. “In de huidige situatie zouden niet-rendabele projecten stil komen te liggen. Door deze regeling wordt er hoe dan ook gebouwd.” Jong Zandvoort vindt het amendement van PvdA/GroenLinks sympathiek en doet een voorstel om eerder in het traject te evalueren.

Wethouder Martijn Hendriks vindt de oorspronkelijk voorgestelde evaluatie om na drie casussen te evalueren voldoende. Ook kan hij zich wel grotendeels vinden in de aanpassingen van het ingediende amendement, maar vindt dat deze regeling er toch moet komen om door te kunnen bouwen.

Parkeren
Na de beloofde leespauze kreeg Michiel Hermsen (D66) als eerste het woord op het onderwerp parkeren, zijn partij had immers een amendement aangekondigd. Hij verwijst naar de kritiek die hij in commissieverband twee weken geleden al gaf op de voorgestelde aanpassingen. “De 88 euro per dag in woonwijken is en blijft veel te hoog, daarom dit amendement.”

Het stuk roept op om met een lager dagtarief te komen van 4 euro per uur. Dit komt overeen met een voorgesteld scenario van Ondernemersbelangen Zandvoort (OBZ). Er wordt volgens Hermsen volledig voorbij gegaan aan het belang van ondernemers. “De balans is weg.”

Belinda Göransson (OPZ), die inmiddels weer op de plek van raadslid was gaan zitten, las een viertal amendementen voor en één motie. Drie daarvan gingen over de POET-regeling. Zo zou een persoon met een parkeerplek op eigen terrein wel aanspraak moeten kunnen maken op een bewonersvergunning, mits het ten goede komt aan het parkeeraanbod in de wijk.

De motie riep het college op om snel tot een oplossing te komen voor de slecht werkende parkeerapp. Deze kon op brede steun rekenen.

Lees de voorgestelde aanpassingen

Coalitiepartijen dienden een amendement in om het parkeertarief voor bezoekers in woonwijken niet tot 8 maar 7 euro per uur te laten oplopen. Waar Sven Drommel (VVD) het hoge tarief eerst nog ‘absurd’ noemde kon hij nu wel akkoord gaan met de verlaging van 1 euro. “Je bedient de toerist hier voldoende mee tegen een schappelijk bedrag.”

Ook het CDA kon akkoord gaan met dit voorstel, zonder er veel woorden aan vuil te maken. Wat opvallend is, want het leek juist op dit ene punt stroef te verlopen binnen de coalitie. “Het imago van Zandvoort heeft schade opgelopen”, was de teneur bij onder meer CDA en VVD in de commissievergadering.

Lees ook: ‘Onterecht negatief imago over parkeren in Zandvoort’ | Zandvoort Inside

De PVV viel deze gang van zaken op. “We lezen in de media over een ruziënde sfeer en oplopende spanningen. Hoe betrouwbaar is het, als vanavond blijkt dat er eigenlijk niks aan de hand is. Het lijkt vooral dat het CDA een andere koers vaart. Dat is niet voor het eerst”, constateert Marco Deen. De partij is geen fan van het hoge parkeertarief, maar dat zal niet betekenen dat zij tegen het hele voorstel zullen stemmen.

Jong Zandvoort deed het voorstel om de tweede bewonersvergunning goedkoper te maken. In de aanpassingen werd al een verlaging van 120 naar 90 voorgesteld. Wat Jong betreft kan dit naar 60 euro. “Bewoners moeten echt weer voorop komen te staan in dit beleid”, zegt Marloes Paap. Zij vindt dan ook dat het ontmoedigingsbeleid in de woonwijken niet stevig genoeg kan zijn.

Samenhang
Mirko Gerrits (ZEE) en Karim el Gebaly (GL) voelden zich buitenspel gezet door besluiten ‘die van te voren al beklonken zijn binnen de coalitie’. Zij voelen zich in de steek gelaten en roepen op om ‘uit de oude cultuur te stappen’. Inhoudelijk betreuren zij het parkeertarief in de woonwijken. “Het visitekaartje dat Zandvoort is heeft flinke schade opgelopen.”

Ook Maaike Koper (PvdA) uitte haar zorgen en meende dat er ‘grote gaten in een systeem worden geprikt dat nog niet af is’. “Er wordt geen gebruik gemaakt van achterliggende data en andere mogelijkheden.” Volgens haar is daardoor de samenhang in het beleid volledig zoek geraakt en wordt er nu een ‘aanslag gepleegd op de nuance in het beleid’.

Portefeuillehouder Hendriks benadrukt in zijn beantwoording echt ‘recht te willen doen’ aan de uitkomsten van de evaluatie met daarin de onvrede van bewoners. Hij schrok van de opmerking van een aantal partijen dat de parkeerdruk volgens de metingen niet hoog bleek te zijn. “Dan ga je voorbij aan de enquête waar een groot deel aangeeft juist wel een hoge druk te ervaren.”

Het parkeertarief in de woonwijken verdedigde Hendriks opnieuw met het argument dat gedrag van mensen moeilijk te beïnvloeden is en niet wetenschappelijk bewezen is wanneer een tarief voldoende ontmoedigt.

Na een nog lang volgende discussie in een enigszins gespannen sfeer werd om 23:45u door een meerderheid (13 voor, 4 tegen) ingestemd met het voorstel, geamendeerd door alle stukken die werden ingediend, behalve dat van D66.

Deel dit artikel op de socials!

Tip voor de redactie?

redactie@zandvoortinside.nl