Skip to main content
Evenement aanmelden

OPZ en D66 willen geen inperking toeristische verhuur

By Redactie
Laatste update:

Ouderenpartij Zandvoort (OPZ) en D66 willen geen inperking van de toeristische verhuur. Dat staat in een voorstel dat de twee partijen vanavond tijdens de raadsvergadering zullen indienen. 

Dinsdagavond bespreekt de gemeenteraad de Toeristische Visie 2040. Een belangrijk punt voor een aantal partijen is het terugdringen van de toeristische verhuur. Waar in het huidige beleid iemand zijn woning mag verhuren voor 120 dagen, moet dat voortaan niet meer dan 30 zijn.  Onder meer Jong Zandvoort en Partij van de Arbeid zijn fel voorstander van deze maatregel, die vooral illegaliteit in de sector tegen moet gaan. Ook zien zij het illegaal verhuren van woningen als bedreiging voor het woningaanbod.

Daar proberen OPZ en D66 nu een stokje voor te steken. Die partijen zijn van mening dat de gemeente steviger moet inzetten op handhaving van het huidige beleid. “Er is geen verschil bij verhuur van 120 en 30 dagen”, schrijven de twee daarover in het amendement. Ook vragen zij naar een ’toegezegd onderzoek’ naar de wijziging van de toeristische verhuur van de eigen woning naar minder dan 120 dagen. OPZ verwijst hierbij naar een aangenomen motie uit 2019 die daar naar vraagt.

Daarom verzoeken de partijen het college de maatregel voor de verlaging van toeristische verhuur uit de visie te schrappen. Daarnaast vragen zij om: “Onderzoek te doen naar de te doen naar de gevolgen voor de toeristenbelasting, handhaving, wetgeving, juridische consequenties en effecten voor burgers bij het wijzigen van de termijn van particuliere vakantieverhuur gehele woning van 120 naar 90, 60 of 30 dagen en de resultaten van dit onderzoek ter bespreking voor te leggen aan de raad.”

Andere gemeenten
Uit beantwoording van vragen gesteld door de PvdA blijkt echter dat er door de gemeente wel onderzoek is gedaan naar de effectiviteit van de maatregel. Zo zijn er interviews gehouden met gemeentes als Noordwijk, Bergen, Haarlem, Amsterdam en Zaanstad, die al langer zo’n beperking kennen. Ook is er een analyse uitgevoerd van de gemeente die de registratieplicht hebben ingevoerd.

Opgevraagde cijfers laten verder zien dat toeristische trekpleisters over het algemeen een maximum hanteren van 60 of minder. Zo is de verhuur in onder meer Amsterdam, Den Haag, Haarlem , Noordwijk en Leiden ingeperkt tot maximaal 30. In kustplaatsen Katwijk en Bergen zijn dat er 63. Delft, Maastricht, Rotterdam en Utrecht beperken het tot 60.

Het Raadhuis van Zandvoort | Foto: Zandvoort Inside/ Jelmer Koper

Volg de raadsvergadering van vanavond via ons liveblog. Het enige bespreekpunt op de agenda is de Toeristische Visie 2040.

Deel dit artikel op de socials!

Tip voor de redactie?

redactie@zandvoortinside.nl