Skip to main content
Evenement aanmelden

Regionale Jeugdhulp: ‘het moet en kan beter’

By Redactie
Laatste update:

Organisatie Jeugdhulp Zuid-Kennemerland en IJmond gaat op een nieuwe manier samenwerken met jeugdhulpaanbieders om de kwaliteit van hun dienst te verbeteren. Dat laten zij  weten in een persbericht. Er wordt ingezet op een meer dialooggerichte aanbesteding voor de inkoop van jeugdhulp. Ook moet er een betere verbinding tussen jeugdhulp en scholen, jeugd- en jongerenwerk komen.

De nieuwe manier van samenwerken houdt in dat de gemeenten de inhoudelijke, financiële en contractuele afspraken samen met de jeugdhulpaanbieders invullen. “Op die manier wordt optimaal gebruik gemaakt van elkaars kennis en ervaring”, stelt de organisatie. Er wordt bovendien een beroep gedaan op de gedeelde verantwoordelijkheid die aanbieders van jeugdhulp en gemeente dragen. Ook op het financiële aspect wordt zal zo nog meer rekening gehouden worden met het betaalbaar houden van de zorg.

Strategisch
Wethouders Jur Botter (Haarlem) en Sebastiaan Dinjens (Velsen) geven hun reactie. Botter ziet de nieuwe samenwerking als een manier “die ons helpt om snel te ontdekken welke hulp kinderen nodig hebben en die ervoor zorgt dat kinderengeen zwaardere zorg krijgen dan nodig. Bovendien gaan we de steun en hulp zo dicht mogelijk bij huis bieden. En dat alles tegen beheersbare kosten”.

“We hebben met aanbieders van jeugdhulp, onze gemeenteraden en andere betrokkenen, maar zeker ook met kinderen en ouders gesproken over de uitdagingen in de jeugdhulp en mogelijke oplossingen. De belangrijkste verandering is de keuze voor strategisch partnerschap. We nemen gezamenlijk verantwoordelijkheid voor het jeugdhulpstelsel”, licht Dinjens toe.

Aanbieders
Jeugdhulpaanbieders die willen meedoen aan de dialooggerichte aanbesteding kunnen zich inschrijven via het aanbestedingsplatform TenderNed. De aanbesteding bestaat uit twee onderdelen. Een onderdeel voor aanbieders die door middel van samenwerking alle vormen van hulp kunnen bieden. Het andere onderdeel is bedoel voor aanbieders die één specifieke vorm van jeugdhulp bieden, zoals jeugd-GGZ of dyslexiezorg. Eind dit jaar wordt een selectie gemaakt van aanbieders die mee mogen doen aan de dialoogfase.

De dialoogfase zelf loopt van januari 2022 tot mei 2022. Op basis van de uitkomsten kunnen de aanbieders die meededen aan de dialoogfase zich inschrijven voor de uiteindelijke aanbesteding. Eind september/begin oktober 2022 volgt de definitieve gunning. De nieuwe contracten gaan in per 1 januar 2023

Deel dit artikel op de socials!

Tip voor de redactie?

redactie@zandvoortinside.nl