Skip to main content
Evenement aanmelden

Zomer tijd gaat weer in dit paasweekend : Maar waarom?

By Redactie
Laatste update:

Komende nacht kunnen we een uur minder slapen, want de zomertijd gaat in. In de nacht van zaterdag op zondag zal om 02:00 uur ’s nachts de klok vooruit gaan naar 03:00 uur. Bij de wintertijd, die in oktober ingaat, is dit precies andersom. De winter- en zomertijd kent al een lange geschiedenis. 

In Nederland verzetten we twee keer per jaar de klok. In het laatste weekend van oktober gaat de klok een uur achteruit, richting de winter, en in het laatste weekend van maart gaat de klok een uur vooruit, richting de zomer.

Dit heeft invloed op onze slaap, omdat we een uur extra of minder slapen. Ongeveer zeventig landen over de hele wereld hanteren deze winter- en zomertijdregeling. Maar waar komt dit eigenlijk vandaan?

De Amerikaan Benjamin Franklin (1706-1790) was de eerste persoon die serieus nadacht over het efficiënter gebruiken van daglicht. In 1784 schreef hij een artikel genaamd “An Economical Project for Diminishing the Cost of Light”. Hierin pleitte hij ervoor dat mensen in de zomer eerder op zouden kunnen staan omdat de zon al vroeg opkwam.

Dit zou een aanzienlijke kostenbesparing betekenen, vooral in de vorm van kaarsen. Het artikel van Franklin was echter satirisch bedoeld en er werd verder niets met zijn idee gedaan.

Na de oliecrisis van 1973 werd de discussie over energiebesparing nieuw leven ingeblazen en besloten veel landen, waaronder Nederland in 1977, om de zomer- en wintertijd (opnieuw) in te voeren.

Momenteel maken ongeveer zeventig landen gebruik van de zomer- en wintertijd, terwijl de Europese Unie de klok op de laatste zondag van maart een uur vooruit zet en op de laatste zondag van oktober weer een uur terugzet.

Echter, de zomer- en wintertijd blijft omstreden. In 2018 heeft het Europees Parlement een enquête gehouden onder Europeanen over hun mening over deze regeling.

Hieruit bleek dat de voorkeur uitging naar handhaving van de zomertijd. In maart 2019 werd bekend dat het Europees Parlement ook van het verschil tussen zomer- en wintertijd af wil, maar het kan nog even duren voordat er permanente zomertijd wordt ingevoerd.

In tegenstelling tot de EU, hebben de Verenigde Staten iets meer daadkracht getoond. In maart 2022 heeft de Senaat een wet aangenomen waarin werd besloten om vanaf 2023 alleen nog maar de zomertijd te hanteren.

Hiermee werd een belangrijke hindernis voor de invoering van permanente zomertijd weggenomen. Als het Huis van Afgevaardigden de wet ook aanneemt, zal er weinig meer in de weg staan om permanente zomertijd in de VS in te voeren.

Echter, zo’n verandering kan grote gevolgen hebben voor de luchtvaartindustrie, dus het is nog onduidelijk wanneer dit zou moeten gebeuren.

Deel dit artikel op de socials!

Tip voor de redactie?

redactie@zandvoortinside.nl