Skip to main content
Evenement aanmelden

70% LHBTIQ+ jongeren in de regio ervaart mentale klachten

By Redactie
Laatste update:

LHBTIQ+ jongvolwassenen ervaren meer mentale gezondheidsproblemen. Van alle deelnemers aan de jongvolwassenen gezondheidsmonitor 2022 in de GGD-regio Kennemerland, identificeert 20% zich als lesbisch, homo, biseksueel, transgender, queer of anders (LHBTIQ+). Van deze groep geeft 70% aan last te hebben van psychische klachten.

De resultaten van de gezondheidsmonitor 2022 onder jongvolwassenen (16-25 jaar) wezen op zorgwekkende bevindingen met betrekking tot het mentale welzijn. Uit het onderzoek blijkt dat jongvolwassenen die zich identificeren als LHBTIQ+ een extra kwetsbare groep vormen wat betreft verminderd mentaal welzijn, vanwege discriminatie, stigmatisatie en verminderde acceptatie. In reactie hierop heeft de GGD Kennemerland een diepgaand onderzoek uitgevoerd naar het mentale welzijn van jongvolwassenen die zich identificeren als LHBTIQ+.

Dit is 24% hoger in vergelijking met jongvolwassenen in Kennemerland die zich niet als LHBTIQ+ identificeren. Bovendien is de kans op ernstige psychische klachten ongeveer twee keer zo groot bij de LHBTIQ+ groep in vergelijking met jongvolwassenen die zichzelf niet als LHBTIQ+ beschouwen. Het mentale welzijn van LHBTIQ+ jongvolwassenen staat dus nog sterker onder druk.

Het mentale welzijn van LHBTIQ+ jongvolwassenen blijkt aanzienlijk slechter te zijn. Mentale welzijn omvat niet alleen de afwezigheid van psychische problemen, maar ook een positieve gemoedstoestand waarbij men een goede kwaliteit van leven ervaart en het gevoel heeft bij te dragen aan de gemeenschap. Verschillende aspecten vallen onder het mentale welzijn, zoals eenzaamheid, stress, zelftevredenheid, vertrouwen in de toekomst, mishandeling en suïcidale gedachten, die allemaal van invloed zijn op de mentale gezondheid.

Op al deze aspecten laten LHBTIQ+ jongvolwassenen een negatiever beeld zien dan jongvolwassenen die zich niet als LHBTIQ+ identificeren. Deze aspecten hebben onderlinge relaties en beïnvloeden de mentale gezondheid. De GGD Kennemerland benadrukt het belang van het aanpakken van meerdere aspecten om het mentale welzijn te bevorderen. Effectieve bewezen interventies op het gebied van mentaal welzijn kunnen hierin een rol spelen.

Deel dit artikel op de socials!

Tip voor de redactie?

redactie@zandvoortinside.nl