Skip to main content
Evenement aanmelden

Burgemeester grijpt in tijdens verhitte discussie bij lange raadsvergadering

By Redactie
Laatste update:

De raadsvergadering werd dinsdagavond geopend door voorzitter David Moolenburgh. Met 21 agenda punten beloofde het een lange avond te worden.

Dit verslag is in samenwerking met De Zandvoortse Courant

De sfeer van de discussie begon redelijk constructief, maar veranderde sterk gedurende de vergadering naar over en weer verwijten tussen coalitie- en oppositie partijen. Uiteindelijk moest de burgemeester zelfs ingrijpen om de orde te bewaren.

Duurzaam

Het eerste bespreekstuk betrof de het uitvoeringsplan duurzaamheid en werd zeker anderhalf uur uitvoerig besproken. Er waren op dit stuk twee amendementen en een motie aangekondigd. Een van de amendementen werd ingediend door Jong Zandvoort, daarom kreeg deze partij als eerste het woord.

“Ik heb een inventarisatie langs alle partijen gemaakt om daaruit een amendement met wensen en verbeterpunten op te stellen”, vertelt Jerry Kramer (Jong) “Het gaat met name om het geld dat is gereserveerd voor dit onderwerp, vorige raadsperiode, door de raad.”

Fractievoorzitter van GroenLinks, Karim el Gebaly, ziet juist kansen om het beleidsstuk aan te scherpen en vooral ambitieuser te maken. Hij ziet dan ook niks in het amendement van Jong Zandvoort, dat volgens hem afbreuk doet hieraan. “In ons amendement, opgesteld samen met D66, PvdA en ZEE, wordt een reeks aan extra doelgerichtere maatregelen voorgesteld om de toekomst van Zandvoort te verduurzamen.”

Kevin Stephan (CDA) vindt dat teveel zaken in het GroenLinks amendement niet binnen dit stuk passen en beter apart aandacht verdienen. “Er staan een genoeg aantal punten in ons amendement die wel aansluiten. Laten we die discussie hier voeren en niet weer vooruit schuiven”, interumpeert El Gebaly de CDA’er. Stephan blijft zich stevig verzetten en herhaalt zijn argument om geen ‘ad-hoc beslissingen te nemen’.

Ambitie

D66 en PvdA verbazen zich over het amendement van Jong Zandvoort. “Het verminderen van de cofinanciering voor gescheidenafval op het strand is onbegrijpelijk. Wanneer je afspraken maakt moet je die ook naleven”, zegt Michiel Hermsen (D66).

“Wij zijn er voor om eerst te kijken welk beleid er nodig is om daarna budget te zoeken, in plaats van andersom”, zegt Maaike Koper (PvdA).

In de beantwoording van wethouder Lars Carree benadrukt hij dat het in het stuk gaat om minimale ambities die gehaald moeten worden. “Alles wat meer is, is beter.”

Hij steunt het amendement van Jong Zandvoort, dat van GroenLinks niet. Wel wijst hij op een bijlage van zichzelf die volgens hem duidelijker en beter beargumenteerd had moeten worden.

Er wordt tijdens dit agendapunt maarliefst twee keer geschorst. Er ontstond namelijk enige verwarring over het amendement van Jong Zandvoort waar de financiering voor de GPR-score voor ondernemers op 0 euro zou zijn gezet. Een aantal partijen bleek een verkeerde versie voor zich te hebben. Toen dit na een enigszins verhitte schorsing weer verduidelijkt was, kon over worden gegaan op een tweede termijn. Na een tweede schorsing voor overleg tussen de indieners van het GroenLinks amendement, kon over worden gegaan op stemming.

Het amendement van Jong kreeg steun van de rest van de coalitie plus de PVV. Tegen waren de eenpitters (GroenLinks, D66, PvdA en ZEE). De stemmen vielen precies andersom bij het amendement van GroenLinks. Het gehele geamendeerde stuk kon op steun rekenen van de coalitie, PVV en PvdA. Door toezeggingen van de wethouder stak Maaike Koper toch haar hand omhoog.

Windwokkels

Vooraf aan de vergadering deed Mirko Gerrits (ZEE) een symbolische actie, door wokkelchips uit te delen aan zijn collega raadsleden. Dit allemaal om extra aandacht te wekken voor zijn motie op het stuk duurzaamheid over particuliere windwokkels. Het moet volgens de partij mogelijk zijn om als particulier een windwokkel aan te schaffen en te plaatsen. Op dit moment loopt er nog een onderzoek naar de werking van windwokkels in Zandvoort.

De coalitiepartijen wijzen op het afwachten van de uitkomsten van die pilot. Zij stemmen uiteindelijk tegen de motie. Ook wethouder Carree laat in zijn beantwoording blijken dat hij liever dit onderzoek afwacht. PVV, GroenLinks, PvdA en D66 steunen de motie wel.

Reddingspost

Grote eensgezindheid bleek bij het agendapunt over het vrij te geven krediet voor het opknappen van reddingspost Zuid van de reddingsbrigade. OPZ had hier wel een amendement en twee moties op aangekondigd. Het amendement ging om 20.000 extra vrij te geven voor de aanschaf van een wateronthardingssysteem en elektrische laadmogelijkheid en dit te bekostigen uit het duurzaamheidsfonds. De eerste motie ging over nieuw interieur mogelijk te maken voor de reddingspost, de tweede over de optie onderzoeken voor een nieuwe reddingspost Noord voor de begroting van 2024.

Wethouder Gert-Jan Bluijs gaf bij dat laatste aan dat dat moeilijk zou worden, maar er wel dit jaar duidelijk over wil hebben. Hij wijst er verder op dat het krediet ook met 10.000 euro kan worden verhoogd in plaats van dit bedrag uit het duurzaamheidsfonds te halen. Meerdere partijen volgde de lijn van de wethouder, maar konden uiteindelijk wel de stukken van OPZ steunen nadat het zinnetje over het duurzaamheidsfonds werd geschrapt.

Parkeren

Op het einde van de vergadering volgde nog twee moties vreemd over parkeren, beide ingediend door Jong Zandvoort. Één daarvan riep op tot structurele oplossingen voor problemen die er zijn bij de LDC garage met onder meer filevorming en geen plek meer voor bewoners. De tweede betreft het zoeken naar meer goedkope parkeerplekken in Zandvoort en het weren van verblijfstoerisme uit de LDC garage. Wethouder Hendriks zegt graag te willen kijken naar oplossingen.

GroenLinks, D66, PvdA en ZEE verzetten zich tegen de moties. Zij zien de discussie liever in een breder verband en vinden dat er nu per motie of brief wordt geregeerd. Onder meer OPZ verzet zich stevig tegen dit verwijt en zegt dat het gaat om het herzien van het parkeerbeleid dat om effectieve oplossingen vraagt.

Lees ook: Meerderheid voor parkeerbeleid na draai VVD en CDA

Wat volgde is een felle discussie over dit toch al gevoelige onderwerp. Er werd door elkaar heen gepraat, buiten de microfoon opmerkingen gemaakt en de blikken over en weer lokte uit tot stevige confrontaties.

Uiteindelijk greep de voorzitter in met een dringend verzoek om op een fatsoenlijke manier te debateren. De moties konden rekenen op steun van de coalitie plus de PVV. De vier eenpitters stemden tegen. Om vier minuten voor twaalf kwam een einde aan deze avond.

Deel dit artikel op de socials!

Tip voor de redactie?

redactie@zandvoortinside.nl